welcome and thanks for visit our blog kisahsukadukakami.blogspot.com

Friday, December 28, 2012

Maksu kuasa dua

Hoyeah ! Si kembar berjumpa lagi. Cuti sekejap je. So dapat jumpa pun sekejap jelah. Sebab cuti kitorang tak sama. Rindunya, rindunya, rindunya. Ahhhh ! Ehh, ter-over pulak. Ehem, malas nak cakap banyak. Ehh, tak cakap pun kan. Perlu menaip je. Dah lama tak menaip ketuk ketak ketuk ketak. Errr, macam tu ke bunyi orang menaip ? Kesimpulannya, dah tak tahu nak kembangkan idea mahupun cerita cerita menarik di blog ini. Kita layan jelah cerita apa pun hokay. -.-



Dua gambar di atas. Siapa yang paling comel ? Haa, dah tahu dah jawapannya. Tak payah tanya pun dah tahu. Budak kecik tu yang comel kan ? Nama dia Muhammad Alif Aiman, anak buah kitorang yang kelima. Jangan keliru dengan gambar tersebut. Kedua dua gambar itu, anak buah yang sama. Cuma makciknya je lain lain. Tapi dua dua tu maksu kepada budak kecik tu. Haaa, faham ? Tak faham ? Maaf, tiada ulangan untuk penerangan tersebut. :p

Dapat balik rumah, jumpa anak-anak buah kesayangan.

Amina Safiyah, Muhammad Danial, Arbaiyah, Muhammad Danish.

Itu lagi empat orang anak buah kitorang. Alif Aiman adik beradik dengan Amina Safiyah dan Arbaiyah. Manakala Danial pula adik beradik dengan Danish. Ehh, jadi kerja pula kitorang nak kenalkan anak anak buah kitorang. :D

Maksu² sayang dan rindu korang semua. Ahaa, nampak tak maksu kuasa dua. HAHA. Kesian, kadang-kadang dia orang keliru sebab ada dua orang maksu. Part yang paling kelakar, dia orang panggil, 'maksu lagi satu'. :'D

Bila duduk kat kampus kan, kadang-kadang tu teringat gelagat dia orang. Mula timbul rasa rindu.  Ehem, maksu² tak garang kan... HEHE. Macam seronok pula cerita pasal anak buah ni. ;p

Maksu² sayang korang semua
Tak lama lagi nak masuk 2013, semoga semuanya dipermudahkan olehNya.
  

Thursday, November 29, 2012

Tak untung, tak rugi

Hai blogger sekalian. Lambai tangan sikit. Ehem, sedar tak sedar. Sekejap betul masa berlalu. Ayat biasa yang didengar, masa mencemburui kita. Apa yang masa cemburu dengan kita pun tak tau lah. Ehh ? Kau ni memang kuat merepek. 

Untuk adik-adik sekalian. *Ehem* Tak ada adik pun sebenarnya. Ahh, untuk batch'95 yang dah meninggalkan sekolah. Tahniah ye korang. Enjoy your new life. Bagi sesiapa yang dapat PLKN, jangan bersedih. Disebalik kesedihan, ada kegembiraan. Percayalah. *Pheuww, bermadah pulak.

Diam tak diam. Abang-abang, kakak-kakak nak balik ke kampus masing-masing. *Ehem* Kita ada seorang abang je, dua orang kakak. Tapi semua dah habis belajar. Dah bekerja. Dah berkahwin. So, ayat yang tadi tu untuk para senior dan untuk kitorang lah kot ? Ehh

Apa kena mengena pulak tak untung, tak rugi ? Entah, aku pun tak tahu. -.- Kebosanan melanda, beginilah jadinya. Hmm, sedihnya. Nak balik kampus dah. Rindu semua, semua, semua yang ada. Haishh, yakin diri. Kau tabah, aku tabah. Ada cuti kita balik. Kita meroyan sama-sama. *Tetiba.

 Aku comel

 Dia ayu

Blog ni, aku bukan nak ambil alih. Si kembar tetap si kembar. Bila dah bergabung nanti pasti ada cerita yang kebaboom. Hmm, kebaboom lah sangat. Nak jalankan tanggungjawab sebagai seorang muslimah, anak dan pelajar. Harap maklum, tanggungjawab seorang pelajar, maknanya masa untuk berblogging memang tiada. Eh, bukan tiada langsung, cuma tiada masa. Ehh ? Acano tu. Hmm, entah lah. *Fikir sejenak.

Seorang di Terengganu, seorang lagi di Negeri Sembilan. Semoga semester ini berjalan dengan lancarnya. Bukannya semester lepas tak lancar, cuma berharap semester yang ini lebih lancar. Dengan semangat yang baru, Bismillahirrahmanirrahim. Semoga doa kalian mengiringi kami semua untuk menuntut ilmu. Terima kasih tak terhingga. 

Salah dan silap harap dimaafi. Kita cuma manusia biasa. Assalamualaikum.

Friday, November 23, 2012

Cuci mata di Terengganu

Beberapa hari yang lepas, berkesempatan lagi menjejakkan kaki di Terengganu. *cewah, ayat skema.
Tenang, memang tenang sangat dapat melihat ciptaan Allah. Cuci mata tak semestinya masa window shopping je. Tak semestinya tengok kakak-kakak yang cun, abang-abang yang kacak. Ehh ? -.-

 Pagi sesudah subuh, siap-siap nak pergi sarapan. Siapa yang siap awal, dia lah yang ikut. Yang kena tinggal tu, jangan nak jealous pulak. Cepuk jugak kang. Siapa suruh siap lambat ? Wuuuu :p



Subhanallah. Cantiknya ciptaan Allah. Rasa tenang sangat dapat tengok laut dan pantai ni. Indahnya rasa. Bukan selalu dapat tengok semua ni. Walaupun tak lama, tapi dapat lapangkan minda, tenangkan hati, tenteramkan jiwa. Fuhh, dah macam ayat dalam drama pulak. -.-

Gambar tu semua waktu pagi ye. Bukannya waktu senja. Hmm, best sangat kalau dapat ambil gambar sang mentari terbit. Ramai jurugambar disitu mengambil gambar sang mentari. Camera mereka semua hebat-hebat belaka. Rasa segan pulak nak men-joinkan diri bersama kalian. Tuan hamba punya camera comel sangat. *dah kenapa semua ayat lain macam je ni ? aduhhh -.-

Kali ni tak ada langsung wajah manusia di entri. Rasa bosan pulak asyik menempekkan wajah di sini. Ehh ? ;p Hmm, rasa macam cantik jugak gambar yang aku ambil ni kan. Tak ada edit-edit ni tau. Dah boleh jadi photographer ni. *cehh, masuk bakul angkat sendiri. tutup muka >.<

Sekadar mengisi masa terluang. Assalamualaikum.

Sunday, November 11, 2012

Yeay, impian tercapai !

Semua ada wish list, kitorang pun nak jugak. Jealous tau tengok orang ada wish list. Tahniah la pada sesiapa yang hasrat atau impian kalian tercapai. Tak kisah lah apa pun wish list korang. ;D 

Haaa ni nak habaq maii. Kitorang punya wish list tak ada lah sehebat korang. Tapi boleh dikira hebat jugak lah kot. Ehh ? -.-


Tuu diaaa, dia dah maii dah. Percaya atau tak, impian kitorang dah tercapai. Syukur alhamdulillah. Perasaan ni tak tau macam mana nak habaq lahh. Terharu segala bagai, sedih pun ada kot. Rasa macam nak mengalir air mata ni. Ehh, tetiba nak emosi. 


Alhamdulillah, semua dah tercapai. Dah selamat diijab kabul dalam perut. Ehh, yang iPhone tadi tu ? Hmmm, iSengaja letak gambar tu. iMinta maaf sebab dah mengaburi mata kalian. Memang gempak lah kalau kitorang dapat iPhone. Sorang satu pulak tu. Hamboihhhh ~ 

Terima kasih tak terhingga buat mak abah kerana mengikut kemahuan anak kembarmu ini. Mak abah tak kisah kalau bab makan makan ni. Abah pun nampak senang hati je tengok kitorang makan. :p Suka hati, suka hati yang penting kita happy ! :D

Wednesday, November 7, 2012

Friday, November 2, 2012

Twitter sangat penting !

Hai semua. Mari mari, hari ini kita nak sembang sembang pasal twitter yang hangat macam keropok lekor. Hehhh, tetiba sebut pasal keropok lekor. Lama tak makan. Siapa ada twitter kat sini ? Meh bagi link, nanti kita follow awak eh. Tapi kita tak ada twitter pun. Ehh ? Acano tu, tak ada twitter tapi nak follow. Haa, nampak tak permainannya di situ. *muka blur*

Haihh, orang kata twitter sekarang ni penting. Yeke penting ? Sila bagi secara terperinci apa kepentingan twitter ? Orang kata twitter ni sangat penting sekarang ni.

Friendster - Myspace - Facebook.

Itu turutan laman sosial yang kitorang ada. Tapi malangnya, sedihnya, Facebook je yang kitorang guna sekarang ni. Yang lagi dua tu dah lama kitorang tinggalkan. Tak dinafikan, laman sosial banyak kebaikan tapi tak kurang juga dengan keburukan. Hmm, faham faham sendiri lah kebaikan dan keburukannya. Kena pandai jaga dirilah bila dah masuk dalam benda benda macam ni kan. :)

Buka balik kotak memori. Suatu hari, tengah borak borak dengan kawan. Tiba tiba muncul topik handphone baru. Sebab masa tu ada kawan lain beli handphone baru. Oh lupa pulak nak bagi tahu, kawan tu beli handphone touch screen yang sangat popular masa kini. Faham faham jelah bila sebut masa kini tu. Kitorang ni guna handphone biasa biasa je.

Borak punya borak, tetiba masuk pasal twitter. Sorang kawan ni kata, "Nanti aku nak beli handphone macam ni jugak. Senang nak online.. bla bla bla. Sekarang ni twitter penting untuk student macam kita. Bila class cancel ke apa, orang bagi tahu kat twitter je. Senang kan."  Ehh ? Bila kawan cakap macam tu kan, macam haaa ?! Penting sangat ke ?? 

Haihh, entahlah. Senang kata, benda benda macam tu orang anggap penting. Mungkin jugak pentingkan. Ada jugak kawan kawan suggests suruh buat twitter. Katanya seronok. Kitorang tengok twitter macam ramai orang orang yang famous je. Macam segan pulak nak buat. Haihh, entahlah. Handphone kitorang tak canggih, boleh selalu tweet sana sini. HAHA. Tapi ada seorang sahabat baik ni kata, online guna laptop lagi best berbanding handphone. Bila senang senang barulah tweet katanya. :)


Tak apa lah, pandangan masing masing kan. Kalau rajin, kalau rasa nak buat, kitorang buat twitter. Tak dinafikan, ramai kawan kawan rapat dah beralih ke twitter. Facebook jadi sunyi sebab tak ada dia orang semua :'( 

Kitorang sekadar ingin meluah rasa, dan berkongsi. Maaf kalau ada yang terasa. Jujur, kitorang tak ada nak buat sesiapa terasa. Bagi yang ada twitter, selamat ber-tweet. HEHE. ;p

Panjang lebar entri kali ini,salah dan silap harap maklum. Sekian untuk kali ini, Assalamualaikum.

Wednesday, October 31, 2012

sebelas a.k.a november

Pejam dan celik. Wahh, sekejap je dah masuk november. Masa memang semakin pantas. Bila sebut pasal november, bulan ni jugak kitorang akan menghadap result. Ohh ya, result final exam yang kitorang nanti nantikan. Dengar cerita ada lagi yang belum habis final exam, dan ada juga yang baru mula final exam. Semoga kalian dapat jawab dengan berhemah dan dengan jayanya. All the best k ! 

Cerita pasal bulan november, teringat pulak masa nak menduduki spm. Fuhh fuhhh. Nak buka balik kotak memori. HAHA. Part yang paling best, masa last paper untuk spm. Hmm, mana boleh lupa dalam memori ni. Ingat sampai bila bila tau, time tu subjek prinsip perakaunan. Dalam dewan exam, tengok member semua macam resah gelisah je. Semua macam tak sabar nak keluar. Bila dah keluar, ada yang bantai menjerit. Haihh, rindu semua tu. :')


Saje nak letak gambar lama. Mengimbau balik kenangan silam. Cehh, kenangan terindah ni beb ! ;p

Haaa, lagi berapa hari je adik adik batch'95 dah nak spm kan. Semoga korang dapat buat yang terbaik. Jawab soalan tu jangan gelabah. Tak cukup masa ke apa, itu perkara biasa. Yang paling penting, lepas dah jawab exam tu, jangan nak dok bincang apa apa lagi. Benda dah lepas, jangan nak ingat balik. Benda benda macam ni akan buat korang stress je nanti sebab jawapan korang lain dari member.

 Banyak membebel pulak kitorang kali ni. Tak ada motif langsung kan ? -.- 

Dah masuk bulan november ni. Sampai laaaaa ni kami tak tengok movie lagi. Haduihh, bila nak pi tengok pun tak tau lah. Dalam pada itu, kami tak tau nak tengok cerita apa. Tu diaaa, ayat karangan dah keluaq. :p

Jom lah tengok movie weyh sebelum cuti sem habis ! :'( Dah banyak kali buat muka sedih, tapi tak ada siapa nak ambil peduli. Wuwuwu. Tunjuk simpati lah kononnya. HAHA. 

Kitorang doakan yang terbaik untuk rakan seperjuangan yang akan menerima result final exam tak lama lagi. Tak lupa juga untuk yang sedang menduduki exam, semoga semuanya baik baik ye sayang. :D Macam biasa entri kitorang semakin bosan dan hambar, sekian untuk hari ini.
Assalamualaikum.


Thursday, October 25, 2012

Aidil Adha

Hai semua. 
Selamat hari raya aidil adha. Selamat berkorban bagi sesiapa yang berkorban. Kitorang masih belum berkesempatan nak ziarah lembu lembu. Mungkin esok agaknya dapat melihat kalian. Hari ni mungkin kitorang akan menghabiskan masa di rumah sahaja. Makan makan makan dan makan. Macam itu lah bila hari raya menjelma. Lagi lagi bila kena penangan rendang ayam dan kuah kacang dari mak kesayangan. Di tambah pula dengan nasi impit. Nak buat ketupat, tapi tak ada masa. Nasi impit pun jadilah, cuma kurang 'ummmphh' sebab kalau dengan ketupat lagi best !


Harap maklum, ini bukan gambar hari raya. Hari ni seorang pakai jubah, seorang lagi berbaju kurung. Jangan ingat, kembar mesti semua nak sefesyen aje. KAHKAH. Gambar di atas hanya suka suka. Yang kiri Atiqah, yang kanan Fatehah. Hari raya kali ni tak ada gambar pun. Malas nak keluarkan kamera. Eh, boleh pulak cenggitu ? -.-

Dah nak sampai ke penghujung bulan oktober. Lagi berapa hari je nak spm. Cuak cuak cuak ! All the best untuk adik adik yang nak ber-spm ye. Kitorang sekarang ni berdebar tunggu final exam result. Sementara tengah cuti sem ni, enjoy enjoy dulu. Bersuka ria di rumah yang tercinta. ;D

Kitorang undur diri dulu ye. Nak pergi sambung membedal kuah kacang dengan rendang ayam.
Assalamualaikum !

Sunday, October 21, 2012

Bereksperimen di Pusat Sains Negara

Cehh, tajuk entri bereksperimen ! Silalah percaya wahai teman-teman. Ini bukan cobaan. Si kembar ni buat eksperimen. Eksperimen yang sangat best ! Rindu pulak zaman sekolah dulu buat eksperimen. Haihh, lap air mata propa. Aiseyyh, suka suka cakap orang propa. Cepuk kang. :p Serious weh, kitorang rindu zaman sekolah. :')

Okay, balik pada tajuk. Kitorang pergi Pusat Sains Negara pada suatu hujung minggu. Ehh ? Betul ke ayat pada suatu hujung minggu ? HEHE. Kalau salah, maafkan kami cikguuuuuu :D Macam biasa, kitorang bila bab pergi jalan jalan ni mesti tak dirancang. Tiba tiba dapat panggilan telefon dari beloved sister ajak pergi sana. HEHE. Mohh leww kita ! 


Gambar terbaru, terhangat, terkini, dan segala bagai ter dari si kembar. Dah lama tak bergambar berdua cenggini. HUHU. Rindu sangat sangat. Haa, ni kira eksperimen kitorang yang pertama lah ni. Amacam ? Ok tak eksperimen kitorang ni. -.-

Siapa yang pernah pergi pusat sains negara mesti tahu apa yang ada kat dalam ni kan. Bagi sesiapa yang tak pernah pergi, banyak pengetahuan yang korang akan dapat. Dah nama pun pusat sains, banyak yang berkaitan dengan sains. Sangat seronok sebab dapat cuba macam macam. Jangan lepaskan peluang okay !


Rawrrr ! Kitorang suka sangat dengan gambar ni. Mungkin sebab gigi beliau yang putih menyinar macam pakai colgate ? Rasa macam dalam filem Jurassic Park pulak masuk dalam ni. Berangan sakan dalam tu. Aduihh, lupa nak habaq maii.. Masuk pusat sains ni kena bayar RM10 untuk dewasa, kanak kanak tak berapa nak ingat pulak berapa kena bayar. HEHE.


Yang ini, dinosaur comel namanya sebab ada bulu bulu. 


Terima kasih banyak banyak kepada mereka sebab bawa kitorang round pusat sains negara. Lepas ni, ke mana pula destinasi kita ? ;p 

Rasanya, ini jelah yang mampu kitorang update untuk kali ni. Luangkanlah masa anda di pusat sains negara. Assalamualaikum. ;)


Tuesday, October 16, 2012

sekarang tengah cuti :D

Ehem ehem. Sekejapnya masa berlalu. Tak sangka sekarang ni tengah cuti sem. Wuhuuu. Dapatlah kitorang bergabung kembali. HEHE. Jangan nak suka sangat masa cuti sem ni. Result final nanti macam mana agaknya. Moga moga semuanya okay. Dah berusaha, kenalah berdoa, lepastu tawakal. :)

Macam biasa lah kan, bila dah cuti cuti ni ada saje planning kitorang. Awal awal lagi dah plan nak tengok movie. HAHA. Agak agak cerita apa yang best sekarang ni ? Ada cadangan tak nak tengok cerita apa ? HEHE. Bila dah duduk rumah, tak lain tak bukan kitorang ni asyik makan je. And and and, kitorang asyik tidur je. ;p Dekat rumah lah tempat nak manja manja kan diri. 




Hitam dan pink tu kitorang. Abaikan muka kitorang yang tak bermaya tu. -.- Yang lagi dua orang tu kakak kitorang. Sama tak muka kitorang berempat ? MUAHAHA. Gembira tak terkata sebab dapat usik mengusik lagi kakak kakak kitorang yang tercinta ini. :p Kitorang memang suka mengusik. :D

 Bila dah cuti macam macam yang kitorang nak buat. Perkara pertama yang kitorang buat, layan novel. Waduhh, novel cinta lah, apa lagi. HEHE. Lama wooo tak baca novel. Rindu gila nak baca novel. Jangan terkezut muka taiko macam kitorang ni pun layan novel. ( Elehh, taiko lah sangat ! ) Mengikut perancangan kitorang nak beli novel lagi. Hmm, itu pun kalau 'kertas' bernilai ada lah. Kalau tak cukup atau tak ada, kita main main mata dengan mak kesayangan. Mana lah tahu, ada orang nak belanja novel baru ke ? :p

Daaannnnnn, macam biasa mak suruh belajar memasak. Aduihh, ni yang lemah kepala lutut ni. HAHA. Ohhh ya ! Lupa nak bagi tahu, kitorang dah mula kerja. Kerja yang sama masa kitorang lepas SPM dulu, iaitu babysitters. Yeahh ~ Kerja yang sangat menyeronokkan kerana melayan kerenah lima orang anak buah. ;D

Sampai sini je kot entry kali ni. Maap leww, entry tersangat lah hambar. Perut tengah berkeroncong ni haaa. Duduk rumah asyik lah dia nak berkeroncong lah, irama asli lah, kadang kadang irama pop yeyeh pun ada. Ahhh, sudah merepek ! Chiaoo dulu yek ! Assalamualaikum. 


Wednesday, October 3, 2012

Jawab exam lagi ...

Masuk bulan Oktober. Bulan yang sangat-sangat istimewa untuk semua orang yang bergelar pelajar. Wuwuwu. Masa untuk memerah otak untuk menjawab segala yang tertera di atas kertas ajaib. Fuhh ajaib katanya. HAHA. Hmm, lama benor tak update. Kasihan sungguh ! -.-

Study week hari tu kitorang tak balik Klang pun. Tak balik langsung ? Ye, memang tak balik langsung. Percaya atau tak, tapi kitorang memang tak balik langsung. Haishh, berapa kali mau bagi tau daaa. :p HEHE. Hmmpphh ! Betapa tabahnya kitorang mengharungi godaan nak balik rumah. Wuwuwu. Poyo je lebih. Padahal dalam hati dah meraung raung nak balik. KAHKAHKAH. 

Sepanjang study week kitorang study jelah. Bila orang call je, " kau buat apa ". Jawapnya, " aku tengah study ". Fuhh.. rajinnya. Ada je member yang balik seminggu, esok nak exam baru dia orang balik kampus. Kesepian melanda diri ini tatkala KB semua tak ada. Ehh, amenda pulak KB ni ? Bahasa baru ke apa. HAHA. Gua cilok ayat member gua lah bro. Sorry, gua cilok kejap je. KB ni maknanya Kawan Baik. Betul ke ni maknanya ? Ehh entahlah, aku ni main hentam je bagi makna. HEHE. Jangan marah yek. ;p

Dan sekarang ni, tengah final exam. Sempat lagi nak update blog ? Hmm, sempat je. Apa salahnya nak luangkan sikit masa ni dengan blog. Lagi pun bukan selalu update blog. *nak buat ayat sedih kononnya ;p Sesetengah orang fikir, orang yang online ni tak study langsung. Astaghfirullah al azim. Tak baik fikir macam tu. Ikut cara masing-masing lah untuk bahagikan masa tu kan. :)

rindu nak ambil gambar sama-sama :'(

Walau raga kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat.

Ayat tu memang sesuai sangat-sangat dengan kitorang. Kembar yang terpisah. HUAHUAHUA ;p

Sempena final exam ni, kitorang doakan untuk semua kawan-kawan yang tengah final exam jugak. Tak kira lah korang kat sekolah, kolej, matriks dan universiti. Kitorang doakan korang semoga dapat buat yang terbaik. Insya Allah. :)

Terima kasih yang tak terhingga untuk mak dengan abah.

Kitorang minta maaf kalau ada buat silap. Doakan kitorang jugak ye untuk final exam ni. 
Terima kasih :)


p/s: Setelah beberapa bulan tak jawab exam, akhirnya jawab exam lagi. Ehh ? :]


Saturday, August 25, 2012

balik , jangan tak balik !

Dengan ini, saya mengisytiharkan bahawa, ' Buku Raya ' bagi si kembar ditutup secara rasmi. Uwaaaa ! Oh tidaaaak ! Sedihnya, buku raya dah tutup. HUHU :p

Pejam celik pejam celik, cuti raya dah nak habis. Sekejap je kan masa berlalu. Adik-adik yang bersekolah pun cuti seminggu jugak. Hmmm, bila online facebook ramai yang update status tak nak balik kampus ! dan seangkatan dengannya. HAHA. Aduihhh, bila dah balik rumah mesti rasa malas nak balik kampus.-.-

Nak balik ke, tak nak balik ke, kena balik kampus jugak ! :D

Bila dah balik kampus, blog ni memang tak ber-update lah jawabnya. HUHU. Rindu ohhh dekat blog ni nanti. Tapi lagi rindu dekat family dan rumah... HEHE :') 

Hmmmm, tak tau nak update apa sebenarnya. Mood sedih sebab berpisah lagi. Insya Allah, nanti jumpa lagi. Doakan perjalanan kitorang nak balik kampus semuanya berjalan dengan lancar. Fatehah balik Terengganu. Atiqah pulak balik Negeri Sembilan. Fatehah mesti tak sabar nak jumpa nasi dagang, keropok lekor. Atiqah pulak tak sabar nak jumpa masak lomak cili api. Wuwuwu. HAHA. ;p

Cepat teka mana satu Fatehah, mana satu Atiqah :D

Untuk semua yang akan pulang ke kampus,
Selamat pulang ke kampus ! :)




p/s : Terima kasih pada semua, terutama mak dan abah. :')

Monday, August 20, 2012

Selamat Hari Raya !

Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

Macam biasa, si kembar ni mesti lambat ucap selamat hari raya. HEHE. Biasa lah, hari raya ni malam-malam baru dapat online. ;p

Raya tahun ni biasa-biasa aje. Cuma lain sikit, sebab kitorang dalam 2-3 hari nak raya baru ada dekat rumah. Sekarang ni kitorang dah jadi anak perantau. HEHE. So faham-faham jelah... Dapat feeling-feeling naik bas sambil dengar lagu Balik Kampung. HAHA. Lepastu sampai depan rumah, dengan bawak beg balik kampung, kitorang jerit kuat-kuat "assalamualaikum ! Saya dah balik." HAHA.
Suatu pengalaman yang baru dalam hidup kitorang. :)

Fatehah a.k.a Orang Ganu

Atiqah

Kenapa Fatehah ada a.k.a Orang Ganu ? HAHA. Sebab dia study dekat sana sekarang. Masa beraya kat rumah saudara, semua orang kata " itu haaa, orang ganu dah sampai. " HEHE. Saudara-mara pun ramai yang tanya macam life kitorang sepanjang berada kat tempat orang. Alhamdulillah, semua okay je. Insya Allah.... :) Tapi orang lebih banyak tanya kat Fatehah je, sebab dia jauh kat Ganu sana. Atiqah ni kira dekat jugak lah dekat Negeri Sembilan tu je. * merajuk ahh cemni. HUHU. ;p

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat dapat beraya sama-sama. Kitorang rindu sangat-sangat antara satu sama lain. Hmm, kitorang ni kembar, so faham-faham jelah bila berjauhan. HUHU. :')

Bestnya kalau dapat jumpa kawan-kawan sekolah. Rindu pulak dekat diaorang semua. Dengar cerita, dah nak UPSR dengan trial SPM lepas raya nanti. Apa-apa pun, good luck untuk adik-adik. :)

Akhir kata dari si kembar, 

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin


p/s : Assignment ohh assignment ! :D

Sunday, August 5, 2012

You're fired as a Blogger !

Hai hai hai. Masuk je blog ni, terus buat muka sedih dan berkerut. Mana taknya, blog ni berhabuk bersawang berlumpur semua ada. Ehh, bila pulak blog ni berkubang dalam lumpur. -.- 

Wahh.. Dah lama tak update, makin bertambah la merapu merepek si kembar ni. Uhuk uhuk. ;p Serious, rindu tahap maksimum dengan blog ni. Dah berapa bulan tak ber-update. Lagi pun kitorang private blog ni. Masihkah kau ingat dengan entry ini ----> Selamat Tinggal Romeo. Ecewaaah ! Selamat tinggal romeo konon. HAHA. Rasa macam tak layak pun nak tanya korang sama ada ingat lagi atau tak dengan entry tu. HUHU. >.<


Ehh, sorry ! Lupa nak ucap Selamat Menjalani Ramadhan. Macam dah terlambat sangat nak ucap. Biasalah, dah lama tak update. Macam-macam yang kitorang terlepas nak ucap. *sedih 

Kitorang sekarang ni dah terpisah. Terpisah kerana mengikut tuntutan sebagai seorang remaja. Ececeh, faham-faham jelah apa maknanya. Kalau tak faham, kitorang bagi hint sebagai seorang pelajar. Haaa, jelas kan. HEHE. ;) Di mana lokasinya ? Seorang kat Terengganu, seorang lagi kat Negeri Sembilan. Bayangkanlah betapa jauhnya si kembar ni terpisah. Uwaaaa. Tempat yang spesifiknya, kitorang rasa tak nak heboh-heboh. :)

Ingat nak letak latest photo kat sini. Tapi tak ada. Hmmm, acano ? Letak jelah gambar lama. :(
Alhamdulillah, first puasa kitorang dapat puasa bersama di tempat kelahiran kitorang iaitu Klang, Selangor. Ecewah, ayat nak power gituh. HAHA. Bangga benorr dengan KL - ANG nya ! :D

Ada sesiapa yang rindu dengan kitorang tak ? HEHE. Rindu dengan entry blog kitorang ke, rindu dengan blog comel ni ke... Cehh, sekiranya ada sila simpan dalam hati. Tetapi sekiranya tiada, sila letak tangan di dada mata ke atas. :p

 


Monday, May 28, 2012

Selamat Tinggal Blogger !

Hai semua. Sebenarnya kitorang dah lama nak buat entry ni. Tapi asyik tertangguh je. Rasanya ni mungkin entry terakhir dari kitorang. Lepas ni mungkin dah tak update lagi. Kitorang ingat nak minta cadangan dari bloggers, tentang blog kitorang ni. Tapi bila fikir-fikir balik, tak apa lah. Kitorang buat keputusan sendiri bahawa kitorang akan DEACTIVE blog kitorang ni.

Kenapa ?

Sebab kitorang akan berpisah. So lepas ni dah tak ada kisah tentang Si Kembar. Nama pun kisahsukadukakami.blogspot.com kan, kami tu mesti lah merujuk pada kitorang ni. HEHE. Update pun mesti lah kena update pasal kitorang je. Kitorang share blog ni sebab sharing is caring. ;p

Lepas ni kitorang dah tak update. Mungkin ini last entry dari kitorang. Kalau ada yang rindu nak baca entry kitorang, tunggu lah bila kitorang bergabung balik. Dulu masa nak dekat SPM, kitorang tak ada pun nak deactive blog ni sebab kitorang masih bersama. Tapi sekarang dah lain. Memang lain sangat-sangat. Zaman sekolah pun dah berlalu. Rasa sekejap sangat masa berlalu.


Terima kasih kepada yang sudi membaca entry merepek kitorang selama ni. Terima kasih jugak kepada follower yang sudi follow blog kitorang ni. Semestinya kitorang akan rindu dengan blog ni. Macam-macam cerita yang kitorang kongsi dalam blog ni. Bila-bila masa je kitorang akan deactive blog ni.



Selamat tinggal blogger !

p/s :  Doakan yang baik-baik untuk kitorang ye ... :D

Wednesday, May 23, 2012

Si Kembar masuk Istana

Hai semua. Korang semua sihat ? Harap-harap sihat la ye. Sekarang ni cuaca tak menentu, ramai yang tak berapa sihat. Kitorang tak sabar nak update sebenarnya. Post title tu macam gempak je kan. Si kembar masuk istana ... Wuuuuu, ingat senang-senang ke boleh masuk istana. Cewah. ;p

Kitorang pergi istana ni 21 May 2012. Pagi tu kitorang pergi Institut Jantung Negara ( IJN ) dulu. Haa, buat apa pulak pergi IJN tu ? Tak payah tahu lah buat apa kitorang pergi sana. Kitorang nak cerita pasal masuk istana, bukannya tentang pergi IJN. HEHE. So, dalam tengah hari baru kitorang pergi istana. Kebetulan kitorang pergi hari Isnin, hari orang bekerja kan. So tak ada lah ramai sangat pengunjung. 

Ehh jap, istana mana pulak yang kitorang pergi ni. Dekat Malaysia ni kan banyak istana. Lupa pulak nak bagi tahu kitorang pergi Istana Negara ( lama ). Yang lama tau, bukan Istana Baru Jalan Duta tu. Rasanya ramai yang dah tahu Istana Negara ( lama ) dijadikan Muzium Diraja. Kitorang pergi sempena Pameran Raja Kita yang diadakan pada 16 April - 15 Jun 2012 dan dibuka dari pukul 9 pagi - 5 petang. 

Nak masuk istana tu kenalah jalan kaki. Kalau penat, ada orang jual air kat situ. ;)


Masuk istana ni percuma. Tapi kalau bawa kamera kena bayar. Jangan risau, tak mahal pun. Kamera telefon bimbit RM3, kamera / telefon bimbit video RM5, dan perakam video RM10. Itu pun kalau nak ambil gambar. Rugilah kan dapat masuk istana tapi tak ambil gambar. Nak masuk istana kena buka kasut tau.


 

 Selalu tengok dalam tv je kan, akhirnya dapat jugak tengok dengan mata kepala sendiri. 

Yang tengah tu kakak kitorang. HEHE.

Si Kembar

Abah dan Emak

Dapat cenderamata

 Inilah masanya untuk merasa masuk istana. Jangan lepaskan peluang untuk menjejakkan kaki ke Istana Negara ( lama ) dan melawat Pameran Raja Kita. Ingat tau 16 April - 15 Jun 2012, 9 pagi - 5 petang.


Gambar yang kitorang ambil memang banyak. Tak terlarat nak letak semua dalam entry ni. Kalau nak rasa dan tahu macam mana keadaan dalam istana tu, datanglah okay ! Pelancong dari luar negara pun ramai yang melawat. Jom la kita sebagai rakyat Malaysia meluangkan masa untuk melawat istana .............

Monday, May 21, 2012

Dating di McDonald's je ...

Hai semua. Sekarang ni budak-budak lepasan SPM 2011 tengah sibuk nak menguruskan hal kemasukan ke universiti, matrikulasi dan sebagainya. Kiranya semua tengah sibuk dengan sambung belajar lah. Ada jugak yang masuk tingkatan enam dan kolej swasta. Tapi kitorang sibuk nak dating. HEHE.

Okay, back to the post title. Kitorang pergi dating lagi pada 20 May 2012. Tapi kali ni dating bukan secara formal. Ehh, ada pulak formal dengan tak formal ke ? Kitorang setakat minum-minum je, pastu borak-borak. Kiranya macam melepak la yehh ? Lebih kurang la kot. Melepak sekali-sekala, apa salahnya. ;p

Seperti biasa, sebelum jumpa kena lah buat perbincangan dahulu. Setelah berbincang, dan keputusan sebulat suara memilih McDonald's sebagai lokasi melepak. Macam ganas sangat la pulak bila guna ayat ' melepak ' tu. HAHA. Kita guna ayat manis-manis sikit la ye, dating okay.

Atas alasan apa kitorang nak jumpa ? Perlu ke alasan untuk ber-dating. Kalau perlu, kitorang ada alasannya, tapi biarlah rahsia. :)

Haziqah & Aienal

Dengan siapa lagi kitorang dating kalau bukan dengan dua orang budak cantik ni. Tapi kalau ada orang yang nak mengajak ber-dating, boleh je. Kena buat appointment dulu lah ye. Biasa lah, kitorang ni selalu busy. Cehh. Busy la sangat .... ;p

Macam biasa lah, dating dengan diaorang ni banyak gelak je. Mula-mula sampai kat McD tu, kitorang duduk kat tingkat bawah. Tingkat atas tak buka lagi sebab ada orang tengah mop lantai. Kitorang pergi pagi, ramai orang yang breakfast, so kitorang tak makan apa-apa. Sebab sebelum pergi kitorang dah breakfast dulu kat rumah. Aienal je yang makan, tu pun makan bubur je. Sakit tekak katanya. :D

Kitorang tunggu pukul 11 lebih baru order. Mula-mula lepak kat bawah je, tapi macam tak best la pulak. Yelah, kitorang kalau dating tak gelak memang tak sah. Kitorang pun pindah naik atas. Orang tak ramai lagi waktu tu. So nak gelak sakan kat atas tu tak ada lah segan sangat. HEHE. Kitorang pergi McD Andalas je. Orang yang duduk area Klang tahu lah Andalas ni dekat mana.

Segala macam topik kitorang borak sampai masuk bab artis. HAHA. Artis yang mana, biarlah rahsia. Tak berani nak cerita kat blog ni. Nanti tak pasal-pasal kitorang jadi popular pulak. Kitorang kalau dating memang tak sah kalau tak ambil gambar. Walaupun dekat McD je, tapi apa salahnya nak ambil gambar. Lagi pun orang tak ramai sangat, tak ada lah segan sangat nak posing. ;D



Itu posing yang ayu-ayu gituhh. Yang gila-gila memang banyak lah. Muka Aienal dengan Haziqah semua okay, tapi muka kitorang berdua macam apa je. -.-

Sudah cukup, cukup sudah .... Sekejap je masa berlalu. Tibalah masa untuk kita berpisah. Sedih weyh, nanti mesti dah susah nak jumpa. Bukan selalu kita dapat jumpa kan. Rasa macam nak nangis je masa nak balik tu. HUUUU :'(  Harap-harap itu bukan pertemuan terakhir kita.


Semoga persahabatan kita kekal. :)
Aminnnn .....

p/s : Thanks For Everything. 


Thursday, May 17, 2012

Delima, bijinya dari Syurga

Hai semua. Kali ni nak update pasal buah-buahan ke ? HEHE. Buah apa korang nak ? Sorry, pilihan berada di jari-jemari ini. Maka hari ni, kitorang nak cerita tentang buah delima. Kitorang memang tertarik sangat dengan artikel ni. Tak rugi pun kalau korang baca sampai habis. Harap-harap ada lah yang sudi baca entry ni. :)

------------------------------------------------------------------

Ramai orang berkata tentang kebaikan buah delima. Malah ada yang mengatakan, bila makan buah delima, makanlah sepenuhnya dan jangan ditinggalkan walau sebiji pun dari biji-biji yang ada di dalam buah tersebut. Kata mereka, di antara biji-biji yang dimakan itu, ada biji yang ada keberkatannya.

Pokok buah delima atau nama saintifiknya dikenali sebagai punica granatum, tidak dinafikan kaya dengan khasiat. Selain mempunyai kadar gula yang mudah dicerba, ia juga mengandungi kadar lemak yang rendah, potasium, kalsium, magnisum, fostor, zat besi, vitamin C dan banyak lagi. Dan kerana khasiat yang banyak itu Ali r.a. dalam satu riwayat dari Rabia'ah binti I'yadh al-Kilbiyyah berkata, " Saya pernah mendengar Ali r.a. berkata, makanlah delima dengan kulitnya, sesungguhnya ia membersihkan saluran penghadaman. " Apa pun Rasulullah juga pernah berkata, " Tidak ada satu delima pun kecuali di dalamnya terdapat satu biji yang berasal dari delima syurga. "

Manakala dalam satu riwayat Ibn Abbas r.a. mengatakan, " Beliau pernah mengambil satu biji delima lalu memakannya. Ada seseorang yang bertanya, Hai, Ibnu Abbas, mengapa kamu berbuat demikian ? Beliau menjawab, " Sesungguhnya saya mendapat berita bahawa tidak ada satu buah delima pun di bumi ini kecuali ia diisi dengan satu biji delima dari syurga. Barang kali ini termasuk buah delima dari syurga itu. "

---------------------------------------------------------------------


Itulah buah delima. Ada sesiapa yang tak pernah tengok buah ni ? Pernah rasa tak ? Kitorang pernah rasa buah delima. Dalam dia memang banyak biji. Dan biji-biji itulah yang dimakan. Kebanyakan produk kesihatan menggunakan buah delima, contoh macam jus buah. 

Semoga artikel ni dapat menambah serba sedikit pengetahuan kita. Hmmmm, sekarang baru tahu apa yang dimaksudkan " Delima, bijinya dari Syurga ". Terima kasih pada yang sudi membaca.

Sumber : Al - Islam

Monday, May 14, 2012

Segmen : Header Percuma Bahagian 3

Jom join !

klik banner, jom kita join sama-sama.

Bila dapat tahu nabila buat segmen ni, kitorang memang excited nak join. HAHA. Teringin sangat nak ada header sendiri. Header yang kitorang guna sekarang ni pun ambil freebies dari blogger. ;p 

Ciri-ciri header simple yang kitorang inginkan :

[a]. Title : Si Kembar

[b]. Ayat  : http://kisahsukadukakami.blogspot.com

[c]. Font :

( Title )

 
( Ayat )

[d]. Code warna :  #46C7C7 ( Title ).  #F564C3 ( Ayat ).

[e]. Gambar : Sini


p/s : Semua ciri-ciri yang kitorang nak tu ambil dekat freebies nabila, so senang sikit kan. HEHE. Semoga penyertaan kitorang diterima dan ada rezeki untuk dapat header tu. :)



Sunday, May 13, 2012

Akhirnya kau kembali jua !

Ya Allah. Syukur Alhamdulillah. Gembira tak terkata. Sukar di ungkapkan perasaan ini. Setelah berhari-hari kitorang tunggu kau, rindu dekat kau. Rasa macam nak menangis je masa kau tak ada. Memang rindu gila lah dekat kau. Dah terbiasa tengok muka kau hari-hari. Mana boleh tak rindu kan. Fuhhh !

Hamboi ! Ayat macam nak berdrama pulak kat sini. HAHA. Tak reti lah nak guna ayat yang berbunga-bunga ni, kasi hentam jelah. ;p Rasa kekok pulak sebab dah lama tak menatap wajah kekasih hati ni. Wah wah wah.. Kekasih hati gituhh. Senang cerita, kekasih hati kitorang ni lebih di kenali sebagai komputer atau pc. Dah lama beb tak menatap pc. Wuuuuu...

Nak tahu kenapa ? Sebab kawan baik kepada komputer atau pc ni kurang sihat. Kawan dia lebih dikenali sebagai cpu atau anak gajah. Tak payah nak pelik sangat kenapa panggil anak gajah. Suka hati lah nak panggil apa pun. ;p Selalu sangat tak sihat, nak bawak pergi klinik atau hospital bukan murah kos rawatannya. Fuhh, boleh pening kepala bila fikir. ;D


Hmmm. Tenang je bila tengok laut, tapi bila laut bergelora macam tu lah kitorang rasa di saat kekasih hati tak sihat. HAHA. Tak ada kena mengena langsung eh ? Merepek la pulak. :D

Sepanjang kekasih hati kitorang tak sihat, kitorang guna inisiatif yang lain untuk online. Cewahhh, inisiatif konon. HEHE. Apa-apa pun, kitorang bersyukur sangat-sangat sebab kekasih hati ni dah sihat. Tolonglah jangan sakit lagi. Kitorang susah hati tahu tak ? ;p